U Rijeci, pri Spiritu je punih desetak godina djelovala prilično uspješna škola za D.J.-e iz koje su potekli mnogi, rado viđeni, entuzijasti ovog dijela današnje glazbene scene naše županije, ali i nekoliko pojedinaca iz drugih gradova, jer je česti slučaj bio da Spiritovu školu pohode mladi koji trenutno bivaju i studiraju u Rijeci.

Paralelno uz nju postojao je i DISKODROM (sajam ploča), kao i video emisije sa DJ natjecanja i vježbi (BRUM).

           

            Nadogradnja sustava škole dovela je do preimenovanja  DJ škole u Školu zvuka, nakon što je pokrenuta serija predavanja koja je analizirala i glazbu i zvuk na više načina, koji nadilaze pojam samog DJ-inga, te ulaze u domenu opće i tehničke kulture. Pričalo se tu o utjecaju zvuka na naš svakodnevni život, u radnim prostorima, gradu, na ulicama, u školama, pričalo se o eksperimentiranju zvukom, kao i mnogim drugim zanimljivim temama, koje su članovi Spirita uspijevali postaviti uz brojne goste ovog programa, većinom volonterskim pristupom.

            

            Škola je rasla idejno i kvalitativno te se samom DJ-ingu i učenju tehničkih zahvata potrebnih za rad sa glazbom uskoro ostvarila nadogradnja u obliku prezentacija proizvoda i uređaja koji se tiču rada (plejeri, konzole...), a, u suradnji sa nekoliko tvrtki koje zastupaju takvu opremu. Osim nove opreme prezentirala se i oprema koju pojedini riječki DJ-i sami koriste kako bi polaznici predavanja mogli usporediti što misle njihovi budući kolege o opremi, iskustveno, a, što može biti različito od marketinškog pristupa samih tvrtki koje prodaju opremu (svaki Mujo svog konja hvali ;-) Iz Spiritove škole proizašli su Miss soulfly, One N, Woox, Zif, Claus Cottini, svi redom na kraju i predavači/asistenti u školi, uz mnoge goste (TomJay, Jopa, Tommy,...)... kao i mnogi drugi.

 

              Slijedeća nadogradnja sustava škole dovela je do preimenovanja  DJ škole u Školu zvuka, nakon što je pokrenuta serija predavanja koja je analizirala i glazbu i zvuk na više načina koji nadilaze pojam samog DJ-inga, i ulaze u domen opće i tehničke kulture. Pričalo se tu o uticaju zvuka na naš svakodnevni život, u radnim prostorima, gradu, na ulicama, u školama, pričalo se o eksperimentiranju zvukom, i mnogim drugim zanimljivim temama, koje su članovi Spirita uspjevali postaviti uz brojne goste ovog programa, većinom volonterskim pristupom.

             Odaziv publike je bio jako dobar, no u trenu kad je program dostigao svojevrsnu kulminaciju, problem adekvatnog prostora, ali i skoro dvogodišnjeg kašnjenja obećanog supporta od strane Grada Rijeke, prekinuo je niz programa Škole zvuka, te su Spiritovci odlučili uzeti stanku i presložiti priču. Stanka je, nažalost i uprkos brojnim upitima zainteresiranih, potrajala više od godine dana.

 

             U susret 20toj obljetnici same udruge Spirit, članovi su poželjeli postaviti nekoliko programa u praksu kako ne bi isticali stare plakate, mahali prošlošću i bavili se onim što je bilo, već radno proslavili sve ono čim su se bavili trenutni ali i prijašnji članovi, koji su sad doslovno razasuti po cijelom svijetu. U to ime, upravo kako bi Spiritova dijaspora mogla pratiti događanja, većina programa gdje to bude tehnički moguće, biti će streamana, prenošena putem interneta. Ovo je još jedan podsjetnik da su Spirovci 1998/9. na svojim stranicama ostvarili prvi riječki, a vjerojatno i hrvatski besplatni download pjesama riječkih mladih autora sa Spiritovih CD izdanja. jednako tako na eksperiment "Free radio Spirita", internet radija iz 2004-2007. kasnije dijela mreže Stanica MIR u kojoj su se izmjenjivale sa programom nekoliko udruga iz drugih hrvatskih gradova.

 

            Ono što je rezultiralo, od 16.10.2016. u prostoru SUMA, Barčićeva 11 je serija predavanja o radio postajama koju će uz Spiritovog voditelja programa Denisa Pilepića, vodio gost Edvin Rožić. Predavanja su bila koncipirana tako da i znatiželjnici, ali i oni koji žele stručnije informacije mogu dobiti uvid u rad radio stanice, zemaljske ali i internetske, pa ovakav program preporučujemo vrlo širokoj publici, ljubiteljima zvuka, Dj-ima, producentima. A ovakve programe Spirita su svojevremeno pohodile i organizirane grupe srednjoškolaca.

            Druge potencijalne teme neće biti vezane za sam radio, već produkciju, DJ-ing, i sam zvuk općenito, a o tome je namjera raspraviti direktno s publikom koja će biti prisutna. Ovakav rad omogućuje da sami biramo-birate što nas zanima, a da to ne radi nekakva institucija i komisije.

 

          Ovim putem Spirit poziva sve riječke znalce koji misle da imaju što podjeliti s publikom da se jave za eventualno gostovanje u slijedećim ciklusima. Sigurni smo da Rijeka ima snage za kvalitetnu razmjenu znanja i da ima svjesti da samo na ovaj način naš grad može napredovati, a nikakvim hiper turbo fensi forama. Razmjena znanja ne mora se ticati samog zvuka, ovaj program je samo primjer. Spirit je svojevremeno organizirao i Linuks, Blender, Ableton i druge prezentacije. Slobodno se javite s idejama.

         Svi prijedlozi su dobrodošli.

 

 


Ispod je video link na prvi dio RADIO radionice, tek da vidite kako je to izgledalo. Slobodno komentirajte, hvala.

Isječak s drugog dijela