- Natječaj za UHVATI filmove

Kreativno-afirmativna organizacija Parnas iz Novog Sada i Udruga Spirit iz Rijeke raspisali su natječaj, poziv za nove filmove koji će biti prikazani na 14. međunarodnom filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film!“ na temu invalidnosti i filmove čiji su autori (glumci, scenaristi, redatelji) osobe s invaliditetom.

 

Filmovi u trajanju do 30 minuta moraju biti poslani najkasnije do 15. lipnja 2016., a oni koji ispune sve tražene uvjete bit će prikazani na Festivalu u Novom Sadu tijekom rujna, odnosno u listopadu u Rijeci.

 

Najbolji filmovi bit će nagrađeni te se plasirati na Festival europskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu, a u okviru postprodukcije - Filmskog karavana bit će prikazivani u gradovima Srbije i Hrvatske.

 

        Filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“ obuhvaća projekcije domaćih i inozemnih filmova na temu invalidnosti, kao i prateće programe. Bitan dio festivala predstavlja i Filmski karavan koji obuhvaća: najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju.

 

Festival je međunarodnog karaktera i organizira se od 2003. godine s ciljem informiranja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba s invaliditetom, čime se utječe na promjene u stavovima ljudi u vezi s osobama s invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvaćanje različitosti, te stvaranje uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere društvenog života.

      Vrijedno je napomenuti kako je UHVATI FILM kroz 2014-5. zahvatio 30tak gradova u obje države svojim prezentacijama i projekcijama, pri čemu je ocjena publike jednoglasna -ovo je zaista odlično!

Obje organizacije osim sakupljanja filmova iz drugih zemalja imaju i vlastitu produkciju kroz koju je snimljeno desetak filmova i održano nekoliko zanimljivih radionica većinom sa srednjoškolcima i studentima te osobama s invaliditetom.
    Hrvatski dio programa u dosadašnjim je godinama organiziran uz podršku HAVC-a.

 

Važan segment festivala je podrška filmskim redateljima, scenaristima i glumcima koji su osobe s invaliditetom za promoviranje radova i dostignuća, te da prepoznaju vlastite potencijale, kao i utjecaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i zbivanja u kojima sudjeluju osobe s invaliditetom.

Uvjeti natječaja nalaze se na http://uhvatifilm.org/hr/natjecaj%20hr.html  kao i prijavnica za sudjelovanje, a za detaljne informacije kako da dovedete ovu zanimljivu prezentaciju u vaš grad, školu, ili fakultet možete se obratiti i na adresu Spirita - koordinatore za Hrvatsku.

Write a comment

Comments: 0